Intressant fakta om Rom
Alla vägar bär till Rom finns det ett talesätt som säger och en gång i tiden var det nog också sant. Det var världens största stad och också den viktigaste i hela världen. Både vad det gäller politik, kultur och handel.
Nedan listar vi 5 intressanta fakta om Rom du kanske inte känner till. Kanske får du reda på något du kan berätta för dina vänner och imponera innan din semester i Rom.
Europas största universitet
La Sapienza, Universitetet grundades den 20 april 1303 av påven Bonifatius VIII. Universitetet är ett av de större i världen efter universitetet i Mexiko i antal studerande. Här finns fler än 100 000 studenter som studerar allt från historia till juridik och medicin.
Det är ett prestigefyllt universitet och att bli antagen hit är en ära för både italienare och utländska studenter. Som jämförelse med antal invånare: Jönköping har ca 98 000 invånare. La Sapienza är alltså lika stor som en stad och då räknar vi inte de som är anställda där!
Romarna var först med att använda riktig betong
Den äldsta formen av murbruk man känner till skapades i Egypten och Mesopotamien. Förr byggde man med stenar, eller med träkonstruktioner.
Romarna var däremot först med att använda "riktig" betong (de blandade i en slags vulkanaska, som gjorde betongen hårdare) och det finns byggnader som exempelvis Pantheon som står stabilt även efter 2000 år!
Mer än 25 000 kronor kastas i Trevifontänen – varje dag!
En av de absolut populäraste sevärdheterna i Rom är Trevifontänen. Många som besöker den väljer att kasta mynt i den. Enligt traditionen skall den som vill tillbaka till Rom, ställa sig med ryggen mot Fontana di Trevi och över vänster axel släppa ner ett mynt i vattnet.
Ligger det någon sanning i detta? Det vet vi naturligtvis inte men pengarna kommer i alla fall till nytta. Varje kväll samlas pengarna in och det är sällan under 25000 kronor i vattnet! Alla de pengarna går till välgörande ändamål.
Fontana di Trevi rensas varje dag av den katolska biståndsorganisationen Caritas på berget av mynt som turister slängt i.
Staden Rom grundades 753 år före vår tideräkning
Enligt sägnen var det två tvillingbröder som uppfostrats av en varginna som grundade staden. De hette Remus och Romulus och den senare av de två dödade sin bror och grundade sedan hela det romerska riket.
Arkeologer kan inte bekräfta att något av det skulle ha hänt på riktigt men att platsen där Rom ligger har varit bebodd i minst 14 000 år finns det gott om bevis för. Att rom grundades just på den platsen är ingen slump. Positionen var viktig långt innan murarna restes.
Lite snabbfakta som du heller kanske inte visste om Rom
Rom är en magisk stad som många vill besöka minst en gång i livet. Alla de vackra och historiska byggnaderna lockar och man kan nästan känna historiens vingslag. Vi avslutar med några snabbfakta som kanske inte många heller vet om.
Mat: I Antikens Rom var det kutym att kräkas under måltider för att få plats med mer mat.
Klädsel: Ett plagg som endast fick bäras utav romerska medborgare av högre rang var togan.
Katter: Ser ni en katt i Rom kan det vara en katt utan ägare. Visste ni att alla vilda katter i Rom är kulturskyddade. De första katterna togs till Rom från Egypten av Julius Caesar för mer än 2 000 år sedan.
Den gröna staden: Rom är också den grönaste staden i Europa tack vare dess många parker.
|
Vi reserverar oss för felskrivningar och eventuella ändringar innehåll. |