iloverom.se ROM FAKTA ROM GUIDE ROM MUSEUM SÖK HOTELL I ROM
Hem - iloverom.se
HEM
JUL I ROM
NYÅR I ROM
ROM RABATTKORT
TRANSFER FLYGPLATS
  Ciampino transfer
  Fiumicino transfer
SÖK BILLIGA RESOR
FOTBOLLSBILJETTER
  Roma
  Lazio
ROM FAKTA
  Fakta / Bra att veta
  Roms historia
  Ta sig runt
  Flygplatstransfer
  Rom Gratis-tips
  Sportstaden Rom
  Intressant fakta om Rom
  Göra när det regnar
ROM GUIDE
  Castel Sant Angelo
  Circus Maximus
  Colosseum
  Fontana di Trevi
  Forum Romanum
  Pantheon
  Katakomber
  Spanska Trappan
  St Peterskyrkan
  Vatikanen
  Dolda sevärdheter
ROM SIGHTSEEING
  Mixade rundturer
  Cykel, vespa, segway
  Roms Katakomber
MUSEUM
  Vatikanmuseerna
HOTELL
  Bra hotell i Rom
  Vandrarhem
  Bed & Breakfast
  Lägenheter
LÄNKAR
OM OSS / KONTAKT
Lokalisera dig i rom med Google Maps. Klicka här!
Boka weekend i Rom
Söker du efter kärleken? Vi tipsar om dejtingsidor på Hitta Kärlek!
 
Vatikanen i Rom

Vatikanen

Adress: Vatikanstaten, mellan Viale Vaticano, Via Paolo VI och Via di Porta Angelica
Hotell nära Vatikanen Hotell nära Vatikanen »


Vatikanen säger man väl i folkmun men det officiella namnet är Vatikanstaten eller på engelska Vatican City och på italienska Stato della Città del Vaticano. Vatikanstaten är en egen liten stat inne i Rom. Det kallas då att staten är en enklav. Det är här som Påven av Rom bor och det är också här ni kan beskåda både St Peterskyrkan och Sixtinska kapellet.

VatikanstatenHistoria
Vatikanstaten upprättades 11 feb 1929 via det sk. Lateranfördraget som slöts mellan dåvarande Påven Pius XI och konungariket Italien och blev då en självständig stat. I Vatikanstaten bor ca 800 personer och ytan är ca 0,44 km² vilket gör den till en av världens minsta stater. Runt Vatikanen löper en mur som är ca 3200 m lång.

Innan Vatikanstaten erkändes hade Påven ett område som kallades Kyrkostaten i bla norra Italien som också var en självständig stat mellan år 700 - 1870. Efter 1870 ingick denna del i konungariket Italien och inte förrän 1929 fick Påvedömet en egen självständig stat igen.

Påven Vatikanstatens högste ledare
åär det Påven som styr Vatikanstaten, han är sk. suverän. Påven tillhör den romersk-katolska kyrkan. Ordet Påve heter på latin Papa som betyder fader. Historien eller sägnen kanske, säger att den förste Påven var Petrus som också var en av Jesus lärjungar. Han skall ha tillträtt Påveplatsen runt 30 eKr. Det är väl egentligen ingen som vet om detta är sant. Vad vi vet är att dagens Påve (2015) i alla fall är Franciskus som tillträdde 13 mars 2013.


Biljetter Vatikanmuseerna på egen hand

Vatikanmuseum
Vatikanmuseum - Skip-the-line
(Inkl. Sixtinska kapellet)
Ta dig runt på egen hand i Vatikanmuseet.
Museet anses vara ett av världens mest sevärda vad gäller konst, målningar och skulpturer. Det sägs också vara världens första allmänna museum. Du får se målningar av Raphael (Stanze of Raphael) och självklar även Sixtinska kapellet med sina takmålningar.

Skip-the-line ingår i priset. Var noga med att inte missa er entrétid. Det kan bli en kortare väntan i kö...men ej så lång som den till biljettluckan för ej förköpta biljetter, den kan bli riktigt lååååång (se bild nedan).

Café finns på insidan.

Köp entrébiljetter till Vatikanmuseum »

Biljetter till Vatikanen & Sixtinska Kapellet

Vatikanen och sixtinska kapellet med skandinvisk guide Vatikanen och Sixtinska Kapellet (2-3 tim)
Guidad tur med skip-the-line-biljett

Besök Vatikanmuseerna och Sixtinska kapellet. Du undviker låååånga köer och får uppleva en guidad visning av det mäktiga Vatikanen. Besök världsberömda Sixtinska kapellet och se "Adams skapelse" med egna ögon. Lyssna när din guide berättar för dig om Michelangelos privata skämt och hemliga meddelanden som han gömde bland de målade freskerna i kapellets tak.

Du kan välja bland grupper på 10, 20 eller 30 personer. Tänk på din klädsel.

Köp biljett till Vatikanen & Sixtinska Kapellet guidad tur »

Biljetter Gå förbi kön - Peterskyrkan och gå upp i Kupolen

Vatican Garden TourGå förbi kön - Peterskyrkan och Kupolen

Guidad tur med mindre grupp.
Med denna biljett får du prioriterat inträde till Peterskyrkan och ett unikt tillfälle att få besöka kupolen. Från kupolen har du en helt fantastisk utsikt ut över Rom. Du går i liten grupp med guidning på engelska.

Tid: ca 2.5 tim

Köp entrébiljetter till Peterskyrkan och Kupolen »

Musei Vaticani RomVatikanmuseerna


Man kan besöka Vatikanen och det sk. Vatikanmuseerna (Musei Vaticani). Det är ett fantastisk museum där du kan beskåda målningar, skulpturer och gobelängar från olika århundranden. Här finns också den vackra Vatikanträdgården. Vatikanmuseerna öppnade redan under 1500-talet då Påve Julius II ville visa några skulpturer för allmänheten och sedan dess har museet bara vuxit. Vatikanmuseerna också ett mycket populärt turistmål så köerna in kan bli väldigt långa. Vi skulle rekommendera att ni köper era biljetter redan hemma och med sk. priority entrance, då ni går förbi köerna och istället går in via förturskön.

Sixtinska kapellet
Sixtinska kapelletDe mest kända platserna inom museet är Sixtinska kapellet och Raphaels rum. Sixtinska kapellet är Påvens privata kapell inne i Vatikanen. Kapellet uppfördes mellan 1473–1481 på uppdrag av Påve Sixtus IV. Det är också ifrån honom kapellet fått sitt namn. Det som de flesta tänker på idag när man nämner Sixtinska kapellet är den fantastiska takmålningen gjord av Michelangelo mellan 1508–1512. Målningen visar scener ur skapelsehistorien.

Raphaels rum
disputa del sacramentoDet finns 4 rum på våning 2 som kallas Raphaels rum (Stanze di Raffaello). Detta är rum som tillhörde Påve Julius II privata lägenhet under början av 1500-talet. Även efterföljande Påvar har haft dessa rum som en del av bostaden. Rummen är fantastiskt dekorerade med sk. fresker av Raphael och hans skola mellan 1508 and 1524. Dessa rum skulle också användas för olika mottagningar. De 4 rummen är Sala di Costantino (Hall of Constantine), the Stanza di Eliodoro (Room of Heliodorus), the Stanza della Segnatura (Room of the Signatura) och the Stanza dell'Incendio del Borgo (The Room of the Fire in the Borgo). Raphael själv dog 1520 och hans assistenter färdigställde målningarna i Sala di Costantino. Alla fresker har sina olika teman. Raphael ligger begravd i Pantheon.
Läs mer om de olika teman i Raphaels rum här »

Ingen fotografering tillåten Ingen fotografering i Sixtinska kapellet
Tänk på att man får inte fotografera eller filma inne i Sixtinska Kapellet. Däremot går det bra att ta bilder när du går runt i de övriga delarna av museet (utan blixt) och på utsidorna. Man får heller inte prata när man är inne i Sixtinska kapellet...SSSSHHHHhhhhhhhh!!!. :)

Biljetter till Vatikanmuseerna i Rom
Tidig exlusiv entre till sixtinska kapellet och vatikanmuseerna
Vatikanmuseerna, Sixtinska & Rafaelrummen
Med denna biljett får du access i 3 timmar till Vatikanmuseerna, Sixtinska kapellet och Rafaelrummen. Ni har med er en guide.
Guidad Tur i Vatikanen
Vatikanmuseerna & Sixtinska: Biljett med värd och snabbkö .
Med denna biljett går ni förbi kön till Vatikanmuseerna och Sixtinska kapellet.
Eftermiddagstur Vatikanmuseerna
Guidad rundtur av Sixtinska kapellet och Vatikanstaten
Följ med din guide på en härlig guidad tur i Vatikanstaten.

 

Vatikanmuseerna, Sixtinska kapellet
och Rafaelrummen »
Biljetter till Vatikanmuseerna och Sixtinska » Biljetter guidad tur i Vatikanstaten »


Flygplatstransfer Rom

Kuriosa

Vatikanmuseerna
Vatikanmuseerna besöks av ca 4 miljoner människor varje år.
Sista söndagen i varje månad är det fri entré till Vatikanmuseerna. Tänk på att komma i god tid för köerna är väldigt långa just dessa dagar. Det är även fri entré på Världsturistdagen (27 september).

Konklav
Konklav Sixtinska kapelletNär Påven dör eller abdikerar måste en ny Påve utses. Det är vissa berättigade kardinaler i Romersk-Katolska kyrkan som väljder den nya biskopen i Rom tillika Påven. Sammanträdet för att välja ny Påve kallas konklav och hålls i Sixtinska kapellet där de också låses in. Man kan säga att ordet konklav just betyder "rum som kan låsas". Så länge kardinalerna är i konklav får de inte ta kontakt med yttervärlden. Vid något tillfälle har man sökt igenom Sixtinska kapellet efter någon typ av avlyssningsanordning men inte hittat något.

Med hjälp av lappar röstar kardinalerna på den de vill ha som ny Påve. Efter att alla lappar gåtts igenom och listan över namn är upprättad ser man om man har fått ett namn med 2/3 majorietet. Alla lappar bränns nu. Utanför väntar människorna på St Peterstorget på svaret. Röken som stiger upp med de brända lapparna via en skorsten visar för folket utanför om de fått ett positivt eller negativt svar. Mörk rök (fumata nera) visar att ingen ny Påve har valts än, men om röken är vit (fumata bianca) har en ny Påve utsetts.

Swiss GuardPåvens vakter - The Pontifical Swiss Guard
Påven har sina egna vakter de sk. Swiss guards. De är ansvariga för Påvens säkerhet och även för the Apostolic Palace som är Påvens officiella bostad. Vakterna särskiljer sig mycket ifrån övriga vakter då de har fantastiska färgglada uniformer. Färgerna går i blått, rött, gult och orange med svart basker. Det finna även de Swiss guards som inte har just dessa färgglada uniformer utan kan vara helblåa.

De färgglada vakterna kommer du att kunna se om du besöker St Peterskyrkan och St Peterstorget.


Biljetter Audience med Påven - 4 tim

Papal Audience Biljett Se Påven predika m.m ( Headset för att höra er guide)
Se påven och hans kardinaler leverera sin böner, psalmer och en predikan i Vatikanstaten med en biljett till den påvliga publiken.

Tönk även på att små barn ej bör följa med då det kan vara väldigt varmt och långa köer och väldigt mycket folk.


Boka Audience med Påven »

Tänk på när det gäller klädsel: Inga shorts, linnen och korta kjolar som slutar ovanför knän är tillåtna. Bara axlar ska vara täckta.

Besökare med bara axlar och knän kan bli nekade inträde. Ta gärna med en kofta eller tröja och bär lång kjol eller långa byxor. Bär du kjol ta gärna ett par "pants" under.

Kö till biljettkassan utanför Vatikanen Vatikanmuseum
Långa köer till biljettkassan utanför Vatikanmuseet.
Köp skip-the-line-biljett »
Fantastiskt mycket vackert att se inne i Vatikanmuseet.
Köp skip-the-line-biljett »

KARTA

Hotell nära Vatikanen Hotell nära Vatikanen »Källa/Bilder: wikipedia.org
 
Omni Vatican and Rome card
Bra priser på hotell i Rom
ROM:


ROM FAKTA ROM HOTELL ROM GUIDE Castel Sant Angelo
ROM MUSEUM ROM VANDRARHEM Colosseum Spanska Trappan
ROM SIGHTSEEING BILLIGA RESOR Fontana di Trevi St Peterskyrkan

I Love the World - boka hotell och vandrarhem i hela världen!
English